ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon 2014 стане переломним для масложирової промисловості України

масложирова галузьУкраїнська масложирова галузь демонструє впевнене зростання як виробництва, так і переробки. Переломним моментом саме для масложирової промисловості можна назвати 1998 рік. Парадокс того часу полягав в тому, що, маючи достатньо сировини, Україна імпортувала соняшникову олію.  Мало хто знає, що Україна в 1998-1999 роках завозила 140-150 тис. тонн соєвої та соняшникової олії за кордону.  Була божевільна контрабанда.  У 1999 році було встановлене ​​експортне мито – спочатку на рівні 23%, з 2008 року мито було знижено до рівня 10%.

Всі ці події стали стрижнем сприятливого розвитку української масложирової галузі.  Що це означає?  Сьогодні виробництво соняшнику з 1998 року виросло в 3 рази – з 2,5 млн тонн до 8 млн тонн, виробництво соняшникової олії зросло в 8 разів – зараз наближаємося до рубежу в 4 млн тонн з 500 тис. тонн.  Що стосується експорту, то тут і говорити нічого, він був просто смішним – на рівні 200 тис. тонн, на сьогодні він становить 3 млн 200 тис., а це в 16 разів більше.

Україна виробляє 3 млн 800 тонн соняшникової олії – це 84-85 кг олії на одну людину.  Якщо підрахувати, то це в 6-7 разів більше норми.  Експорт даної продукції з нашої країни вже давно довів світові, що ми аж ніяк не сировинний придаток, а основний виробник і постачальник масложирової продукції.  Зокрема, Україна експортує свою продукцію в 90 країн світу, займаючи 50% світового ринку.

Якщо уряд буде розуміти перспективи аграрної галузі, буде створювати нормальні умови для роботи – проблем не виникне.

Саме 2013-2014 стане переломним для масложирової промисловості – це буде перехід до активної переробки, крім соняшнику, інших олійних культур.  До 2015 року прогнозується зростання потужностей з переробки до 15 млн тонн на рік.

Україна виробляє 2 млн 300 тис. тонн сої.  У нас побудовано 11 заводів з її переробки, однак 70% обсягу, близько 400-500 тис. тонн, переробляють на 3 підприємствах.  У світі ж на рік проводиться 267 млн ​​тонн сої.  І ринок диктує щорічне зростання цієї культури – адже це корми для тварин, тобто дана продукція буде затребувана завжди.  Я вважаю, що Україна має великий потенціал з експортних постачань продуктів переробки сої, оскільки всі країни зараз дуже зацікавлені в подібній сировині.

Раніше українські аграрії вирощували в основному соняшник.  Однак протягом останніх 3-5 років збільшуються посіви ріпаку та сої.  При цьому якщо соняшник ми переробляємо в повному обсязі, то ріпак і соя є культурами експортного напряму.  На сьогодні завдання номер один для підприємств створити ті умови, щоб всі олійні культури, а не тільки соняшник, мали інші матеріальні та економічні перспективи їх переробки в країні.

Україна експортує олійну продукцію в 90 країн світу, уряд постійно шукає нові країни для експорту.  Першою ластівкою став Китай, потім Бангладеш та Індія, яка у нас закуповує 30% від усього обсягу.  Безумовно, українська продукція дуже якісна, має хорошу ціну, це знають абсолютно все, тому ринки збуту будуть продовжувати рости.

Зараз багато інвестують у модернізацію діючих підприємств у Вінниці, Пологах, Чернівцях, Полтаві, Вовчанську та інших населених пунктах.  Багато підприємств встановили на своїх цехах прекрасне оборудование для производства масла, воно не просто нове, а найкраще і передове.

Встановлене обладнання дозволяє скорочувати витрати на переробку соняшнику, плюс забезпечує енергозбереження.  Крім того, подібне обладнання має два потоки, даючи можливість на одному підприємстві переробляти не тільки соняшник, а й інші олійні культури – сою та ріпак.  Тільки за рахунок модернізації потужності переробки за останній час збільшені в 2-2,5 рази.  За такими підприємствами майбутнє. Глибина переробки – це той шлях, по якому слід йти.

Читайте також на cайті:



Залишити коментар

При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами