ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Українців чекає зростання цін на м’ясо, яйця і молочні продукти

ціни на м'ясо

М’ясна і молочна продукція знову почала дорожчати. З початку місяця ціни на свинину і яловичину в супермаркетах зросли на 3-4 грн, а «молочка» в середньому подорожчала на 2 грн. Торговці на ринках додали на домашніх продуктах ще більше: кілограм сала з рук досяг 30 грн, а кілограм свинини перевалив за 50 грн. Це сезонні тенденції, запевняють експерти. Подорожчання продуктів традиційно починається восени, а перед новорічними святами ціни досягають піку. Правда, в нинішньому році будуть свої особливості.

Білковий раціон

Швидше за всіх продуктів на зміну сезонного фактора відреагували яйця: менше ніж за місяць вартість їх збільшилася на 22%. Ще в липні оптові ціни на птахофабриках не перевищували 4,5 грн за десяток, а вже на початку вересня виробники відпускали продукцію по 7 грн. У результаті різко додала роздріб – зараз за десяток найдешевших яєць в супермаркетах доведеться викласти не менше 8,5 грн. Категорії «перший і вищий сорт», відповідно, коштують 10-12 грн, що практично рівнозначно цінами минулої зими. Ця ситуація привернула увагу Антимонопольного комітету, який почав розслідування і минулого тижня прийшов до висновку, що для такого різкого підвищення цін ніяких передумов немає. «Є спроби торгових мереж обгрунтувати підвищення цін на продукти з вини виробників. Однак ми з виробниками з цього приводу вже розібралися. Комітет констатує, що, незважаючи на наявність торгової надбавки, за рахунок різної операційної діяльності, здійснюваної всередині торгових мереж, ціни на продукти зросли на 25-60% необгрунтовано», – підкреслив перший заступник голови відомства Рафаель Кузьмін. Втім, експерти вважають, що АМКУ у своїх висновках прав лише наполовину.

«З одного боку, виробники дійсно підняли ціни підозріло швидко і масово, – говорить керівник консалтингової компанії ПроАгро Микола Верницький. – З іншого боку, високий сезон, коли кури несуться частіше, закінчився в липні, і з цього моменту почали дорожчати корму – кукурудза і пшениця. У собівартості яєць частка кормів становить 70%, а ціна кукурудзи за три останні місяці збільшилася на 25%. Так що по найпростішим підрахунками, це вже переконливе підставу для подорожчання яєць в опті як мінімум на 15%». Однак нових цінових стрибків експерт найближчим часом не очікує: «Зараз вартість покриває всі наявні ризики, тому ще місяць ніякого подорожчання не буде. Зате в листопаді багато чого буде залежати від цін на енергоносії».

На кислому молоці

Ті ж причини – сезонність і подорожчання кормів – приводять у своє виправдання молочники. «Із закінченням сезону пасовищ корів переводять на силос і зернові корми. В результаті корівки починають доїтися гірше, а молоко стає більш низької якості, – пояснює Верницький. – Тому для приготування одного кілограма сиру доводиться використовувати, наприклад, не п’ять, а десять літрів молока. Це природно відбивається на собівартості молочної продукції, особливо якщо мова йде про таких преміальних для переробників позиціях, як йогурти, сир, закваски та вершки. Крім того, в кінці серпня уряд підвищив мінімальні закупівельні ціни на молоко. Переробні заводи повинні платити продавцям не менше 2,2 грн за літр».

Правда, всі експерти сходяться на думці, що норма про мінімальні ціни до сих пір не працює, населення продовжує здавати переробникам молоко по 1,6-1,8 грн. «Цей фактор у зростанні цін на молочні продукти ролі поки не відіграє, – вважає керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. – Зате зростання цін на пшеницю і кукурудзу дасть про себе знати вже до кінця року. Протягом найближчих місяців молочна продукція подорожчає на 10-15%, а в наступному році і того більше. Населення знову підходить до думки про забої великої рогатої худоби, оскільки зміст корівок нинішньою зимою стане збитковим. Ні мінімальні закупівельні ціни, ні державні дотації для виробників молока ситуацію не виправлять. Більш того, не секрет, що ці дотації в половині випадків не доходять до одержувача».

Без рогів і копит

Незважаючи на те, що про майбутній масовий забій корівок та бичків говорить більшість експертів, ніхто з них у зв’язку з цим не прогнозує зниження цін на яловичину. «У нас не буде перенасичення ринку, адже ринку яловичини як такого в Україні зараз немає взагалі, – вважає Верницький. – Цей сегмент м’ясного виробництва в останні роки випав із загальних тенденцій. По ідеї, яловичина повинна коштувати дорожче свинини, проте в Україні вона коштує дешевше, її не так багато, і якість залишає бажати кращого. Що ж стосується цін, то в собівартості яловичини не така висока частка кормів, як у молоці. Так що ціни до кінця року будуть підвищуватися плавно, і в цілому подорожчання складе 7-10%. Однак уже в лютому через різке скорочення поголів’я великої рогатої худоби на ринку виникне дефіцит м’яса і можливий різкий стрибок цін».

Приблизно така ж цінова картина складеться і на ринку свинини: найулюбленіше м’ясо українців буде дорожчати повільно, приблизно на 2% в місяць. Що не може не радувати, тому що від цін на свинину безпосередньо залежить вартість м’яса птиці. «Ці два види м’яса у нас взімозамещаются, – говорить Колесник. – Якщо дорожчає свинина, українці переходять на курятину, після чого птахофабрики теж починають накручувати ціну. Так що стійкі ціни на м’ясо свинок – це стабільні цінники на курячі крильця і ​​стегенця». Ніяких інших підстав для подорожчання курятини Колесник сьогодні не бачить, хоча деякі експерти вважають, що ціни можуть підвищитися через те, що нашим курям відкрили доступ на європейські ринки. «Європа купуватиме українське куряче філе, – пояснює Колесник. – Решта частини (стегна, гомілки, крила) потрібно буде збувати на внутрішньому ринку. Навряд чи в такій ситуації є резон підвищувати ціни».

Дієта без котлети

Українцям доведеться економити на м’ясі, але не на овочах. За словами експертів, урожай в нинішньому році виявився набагато кращим, ніж очікувалося. До прикладу, на сьогодні картоплі зібрано на 3%, а овочів – на 11% більше, ніж у минулому році (минулорічний врожай овочевих культур вважався рекордним). За останніми розрахунками Мінагропроду, урожай «борщового набору» очікується на рівні 8790000 тонн, що на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні. «Високий урожай овочів і картоплі означає низькі ціни на ці продукти до кінця цього і на початку наступного року, – підсумовує аналітик Ерсте Банку Мар’ян Заблоцький. – Це дозволить стримати загальне зростання споживчих цін. Поки ми залишаємо наш прогноз зростання цін до кінця року без змін – на рівні 3%, проте найближчим часом можемо переглянути його навіть в бік зниження».

 

Читайте також на cайті:



Залишити коментар

При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами