ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Овочі подорожчають до весни, а хліб – до осені

В Україні продовжують дешевшати овочі. На ринках набір для борщу коштує в п’ять разів дешевше, ніж рік тому. Таких низьких цін не було навіть в розпал кризи, і через місяць навряд чи буде. Через різке похолодання подорожчають овочеві кошики в кінці лютого. Крім того, погодні умови позначаться на врожаї зерна – підвищиться вартість хліба.

Обличчям до салату

Минулого тижня овочевий кошик одним за раз скинув 10%. «Зниження цін спостерігалося по всіх основних групах продукції – як по тепличним овочам, так і по овочах борщового набору, – ділиться спостереженнями керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. – В результаті основний набір традиційних овочів фермери сьогодні продають в п’ять разів дешевше, ніж на цю ж дату минулого року, а картоплю – в 4,5 рази дешевше. Це рекордне падіння. Приміром, картоплярі не пам’ятають, коли останній раз оптові ціни в розпал зими були нижче гривні за кілограм».

Правда, керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник вважає, що це не падіння цін, а їх корекція. «Традиційний передсвятковий ажіотаж, який починається на наших ринках за два тижні до нового року, закінчився, і вартість овочевого набору повернулася на грудневий рівень. Проте навіть таке явище нетипове для України. Зазвичай після свят ціни на цю групу продуктів харчування не падають, навпаки, продовжують рости до нового врожаю», – говорить Колесник.

Причиною аномального для наших ринків явища став хороший урожай овочевих культур і відносно тепла до нинішніх морозів зима, через що запаси до сих пір не вимерзли навіть на погано пристосованих складах. «Крім того, в Україні майже на 20% скоротилося продовольче споживання, – доповнює директор консалтингової компанії «ПроАгро »Микола Верницький. – Саме істотне перевищення пропозиції над попитом викликало падіння цін. Втім, триватиме воно недовго: вже в лютому слід чекати деякого подорожчання. Швидше за все, підвищення вартості складе 10-15%. Втім, у нас амплітуда коливань цін на овочі може досягти 100% за один сезон».

Колесник вважає, що через похолодання деякий подорожчання може початися на ринках у найближчі дні. Правда, на оптових цінах погодні умови не відіб’ються, тому в супермаркетах цінники залишаться колишніми. А от з весни цінові гойдалки торкнуться весь овочевий ринок, адже перед фермерами стане питання: що вигідніше посадити в цьому році. «Більше 80% всіх овочів в Україні виробляється дрібними господарствами, – пояснює Колесник. – Цього року вони дуже багато втратили через занадто низькі ціни, тому садити будуть однозначно менше. Очевидно, що це спровокує зростання цін на овочі нового врожаю».

Ефект зернистості

Не дуже сприятливі погодні умови позначаться в цьому році і на зерновому ринку. Агрометеорології спрогнозували, що врожай озимих культур буде набагато менший, ніж очікували під час осінньої посівної. За оцінками експертів, через посушливу осінь близько 70% посівів в незадовільному стані, інші 30% взагалі не зійшли. «Загиблу пшеницю доведеться пересівати заново, а ту що зійшла потрібно буде посилено підгодовувати, – говорить експерт ринку зернових культур аналітичного центру «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко. – Перед початком весняної посівної кампанії це будуть додаткові витрати для аграріїв».

Правда, для продовольчої безпеки Україні такі втрати озимих ризику не представляють. Перехідні запаси пшениці з минулого року у нас вдвічі більші, ніж зазвичай. «Урожай-2011 був великим за обсягами і хорошим за якістю. У той же час експорт протягом минулого року залишався млявим через державне регулювання. Таким чином, ми входимо в новий маркетинговий рік з достатнім запасом пшениці, якого однозначно вистачить для внутрішнього споживання», – стверджує Малишко.

За спостереженнями аналітиків, частина цих запасів уже розподіляється на внутрішньому ринку. Їх заздалегідь закуповують виробники борошна та пшеничної крупи, щоб убезпечити себе від нестачі або можливого зростання цін на озимий урожай. «Тому ситуація в найближчі півроку повинна бути стабільною, – вважає Верницький. – Якщо зерно і подорожчає, це станеться не раніше вересня».

Втім, пекарі під шумок про прогнози про поганий врожай намагаються підвищити рентабельність свого виробництва. В асоціації «Укрхлібпром» підрахували, що постійно зростаюча собівартість випічки хліба дає підстави підвищити відпускні ціни на 4-7 копійок вже зараз. В майбутньому витрати на виробництво головного мучного продукту будуть тільки рости, адже половина в них припадає на борошно, яке очевидно подорожчає. «Це звичайна стратегія хлібопекарських заводів, – заспокоює Верницький. – Як тільки заходить мова про можливе подорожчання зерна – вони тут же заговорюють про підвищення цін на хліб. Однак поки для цього немає підстав. Ціну на соціальні сорти хліба регулює держава, а на елітну випічку борошна зі старих запасів вистачить ще надовго».



При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами