ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Українці масово відмовляються від борошняних виробів

Доступної курятини більше немає

Крупи

Як зазначає виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Єлизавета Святківська, одне з найбільш істотних змін на вітчизняному ринку м’яса полягає в тому, що м’ясопереробні підприємства значно збільшили споживання м’яса птиці для м’ясних і ковбасних виробів. «Унаслідок надзвичайної дорожнечі яловичини від її використання виробники ковбас в останній рік практично повністю відмовилися, перейшовши на більш дешевий курячий замінник», – пояснює вона. Але якщо раніше настільки делікатний момент ковбасники намагалися не афішувати, то тепер вони вже не приховують наявність «пташиного сліду» в своїй продукції.

При цьому 10-15%-не зростання попиту на м’ясо птиці всередині країни за рахунок промислових переробників на тлі збільшення виробництва лише на 4-5% і скорочення обсягів імпорту автоматично призвели до зростання цін на курятину для роздрібних споживачів. У середньому, за оцінками УКАБ, тільки за друге півріччя тушка курки (опт) підросла в ціні на 18-20% – з 16 до 19 грн. / кг.

Окремі частини курячого м’яса в роздробі подорожчали ще більше – на 25-30% (зокрема філе – до 40-42 грн. / кг).

У 2012 році експерти не очікують зростання споживання ковбас і м’яса. У кращому випадку обсяги збережуться на торішньому рівні. При цьому через зміцнення м’яса птиці на зарубіжних ринках (у 2012 році Україна має всі шанси стати нетто-експортером курятини) і передумов до низького врожаю зерна ціни на м’ясну продукцію будуть залишатися високими. Замінити дешевим імпортом відсутні обсяги не вдасться – уряд продовжив його ліцензування на весь поточний рік.

Цікаво, що зниження обсягів імпортного сала, незважаючи на його ліцензування, експерти не очікують. Вітчизняні свинарі не в змозі забезпечити внутрішній ринок «національним продуктом», тому м’ясопереробні підприємства змушені переплачувати за іноземний «національний» продукт. У 2012 році на нього доведеться приблизно третина всього імпорту м’ясної продукції (близько 40 тис. т на рік).

Минтай спливає в Африці

Морепродукти і риба альтернативою дорогому м’ясу в 2012 році теж не стануть, оскільки вітчизняний рибний ринок залишається імпортозалежним – його основні тенденції визначаються далеко за межами України. За словами керівника аналітичного департаменту компанії «Скандинавія» Валерія Калустова, в 2011 році через глобальне подорожчання продовольства, скорочення квот на вилов масових сортів риби і різкого збільшення обсягів закупівель риби країнами Північної Африки український ринок недоотримав значні партії продукції по багатьом економічним видам риб. «Оселедців, путасу, пангасіуса і хека українським компаніям просто не вистачило – вони не змогли конкурувати за ціною з африканцями. А минтая, нам що дістався виявилося недостатньо, щоб перебити дефіцит, який утворився по іншим видам риб», – розповідає експерт.

У поточному році ситуація з поставками риби тільки посилиться – квоти на вилов хека і оселедця стали ще меншими, тому ціна на них продовжить рости. А адже основний контингент споживачів риби, за спостереженнями Валерія Калустова, це бюджетники, для яких прийнятна ціна – до 30, максимум до 40 грн. / кг.

Ненабагато краща ситуація і з виловом риби в Азово-Чорноморському басейні – після двосторонніх переговорів росіяни домоглися збільшення для себе квот на бичок і пеленгас, а Україні дозволили збільшити квоту на чорноморську хамсу.

Що примітно, ситуація з делікатесною рибою кардинально протилежна – за підсумками 2011 року імпорт лососевих риб в країну зріс на 25%. Так що, схоже, споживачі даної категорії риб вже повністю відновили свій докризовий раціон.

Овочевий перебір віддадуть свиням

Винятком із загальної тенденції зростання цін на м’ясо в середині 2012 року може стати свинина. «До червня-липня ціни на свинину, швидше за все, обваляться», – прогнозує експерт інвестиційного департаменту FAO (ООН) Андрій Ярмак. За його словами, це пов’язано з тим, що левову частку залишків (2,2-2,5 млн. т) рекордного врожаю картоплі (22,5 млн. т) вітчизняні фермери просто згодують худобі.

Після невдалого овочевого сезону 2010/2011 в нинішньому середньостатистичний українець з легкістю може дозволити собі їсти овочі три рази на день. Так, перевиробництво овочів вже привело до зниження цін в три-чотири рази на картоплю і буряк і в п’ять-десять разів на цибулю і капусту. Багато українців, ще з осені запасшись мішками з капустою і картоплею, сьогодні з деяким здивуванням дивляться на застиглі цінники на овочі в супермаркетах і вуличних наметах. «Вітчизняна овочева продукція до величезного невдоволення фермерів четвертий місяць поспіль реалізується під гаслом «все по гривні», – зазначає Андрій Ярмак. І то, якщо пощастить: оптові ціни у багатьох сільгоспвиробників зараз навіть дешевше собівартості (нижче 1 грн. За кілограм).

Експерти прогнозують, що в квітні-травні на овочевому ринку відбудеться черговий обвал цін: закладена на зберігання продукція борщового набору (капуста, цибуля, картопля, морква і буряк) подешевшає до 0,5-0,7 гривні за кілограм (опт).

І ціни на овочі і картоплю відновляться не раніше літа. «Єдине, що буде коштувати на порядок дорожче – це ранні овочі наступного сезону, які фермери підготують для вболівальників Євро-2012», – уточнює Ярмак.

А от теза: чим нижчі доходи населення, тим більше споживається борошняних виробів (хліб, каші), не виправдався. Пекарі і крупомоли в один голос скаржаться на зниження обсягів продажів. Та й після гречаної кризи попит на цю та інші крупи в цілому по країні різко знизився – українці масово перейшли на більш дешеву картопляну альтернативу.

Сирні війни знизили ціни

По всіх категоріях молочної продукції триває спад цін: традиційні молокопродукти у частини вітчизняних домогосподарств вже не відносяться до розряду щоденної їжі. Однак вони залишаються незмінно затребуваними серед пенсіонерів і в сім’ях з дітьми. «Попит на кисломолочні продукти в 2011 році зменшився на 2-3%, на цельномолочку – на 1,5-2%, на десертну групу (сирки, сирки) – на 3-5%. У той же час сири і вершкове масло могли дозволити собі на 8-10% менше споживачів (у порівнянні з 2010 роком) », – розповідає директор інформаційно-консалтингового агентства «Інфагро» Василь Вінтоняк. За його словами, незважаючи на сьогоднішнє зниження закупівельних цін на сировину (молоко), які в порівнянні з осінню відкотилися вниз на 5-10%, виробники пропорційно знижувати ціни на готову продукцію поки не поспішають. Вони запевняють, що протягом минулого року працювали собі в збиток, і після літнього 40%-ного зростання цін на молоко (сировина) незбираного молока подорожчала лише на 5-15%. Тепер цю несправедливість переробники намагаються усунути.

У той же час ситуація з сирами виглядає набагато оптимістичніше. Експерти прогнозують, що в 2012 році подешевшають і стануть більш доступними сири і вершкове масло – вітчизняні сироварні заводи почнуть знижувати прайси на свою продукцію вже в найближчі дні. З 52-56 грн. / кг оптові ціни виробників можуть знизитися до 44-46 гривень за кілограм.

Цікаво, що причин для сирного демпінгу відразу декілька. По-перше, чергова російсько-українська торгова війна (головний санітарний лікар РФ звинуватив українських сироварів у використанні рослинних жирів у складі продукту). По-друге, затоварювання складів торішніми запасами сиру, від яких необхідно посилено позбавлятися. «Передноворічні продажі не виправдали надії сироварів навіть наполовину – сплеску продажів продукції не відбулося. Сьогодні у сироварів немає іншого виходу, окрім зниження оптових цін», – резюмує Василь Вінтоняк.



При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами