ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Тест українського сиру: їсти можна, якщо обережно

сир

Фахівці “Укрметртестстандарту” розібралися, чи мають під собою грунт звинувачення, кинуті в бік вітчизняних підприємств.

У відповідь на претензії Геннадія Онищенко до українських сирів від вітчизняних чиновників, політиків і виробників пішла ціла серія обурених відгуків. Якщо говорити загалом, наші експерти сходяться в одному: заява Онищенко – його особиста точка зору. Зокрема, як заявила президент Союзу молочних підприємств України Лідія Карпенко, на сьогоднішній день ніяких проблем у вітчизняних виробників немає: вони працюють в такому ж режимі, як і раніше, і здійснюють поставки в запланованих обсягах.

Нагадаємо, що, згідно із заявою російської сторони, “Росспоживнагляд” проаналізував ситуацію на ринку молочної продукції в четвертому кварталі 2011 року. Результатом стало резонансна заява про безконтрольне використання українськими виробниками рослинних компонентів, зокрема пальмової олії. Пізніше до російсько-українському “Молочному конфлікту” приєдналася Білорусь. У тамтешньому Мінсільгоспі заявили, що теж не ликом шиті, і, як і росіяни, звернули увагу на погіршення якості українського сиру.

Однак вітчизняні експерти запевняють: ситуація на українському молочному ринку не погіршується, а поліпшується. І свідчення тому – незалежні експертизи “Укрметртестстандарту”, які були проведені якраз в кінці минулого року – тобто в той же самий час, коли нашу молочку перевіряли і росіяни.

ВИРОБНИКИ: ХТО Є ХТО?

Сир російський

Раніше експертами “Укрметртестстандарту” були перевірені шість зразків російського сиру (жирність – 50%):

1. ВАТ “Звенигородський сиркомбінат” (Черкаська обл.)

2. ТОВ “ТоргДом” (Київ)

3. ВАТ “Літинський молокозавод” (Вінницька обл.)

4. ВАТ “Борщівський сирзавод” (Тернопільська обл.)

5. ТОВ “Агропромсервіс” (Київ)

6. ЗАТ “Баштанський сирзавод” (Миколаївська обл.)

Перевірки показали, що сир Борщівського сирзаводу містить 50% молочного жиру і 50% рослинного жиру. Продукція від інших виробників містить виключно молочний жир, правда, його масова частка на 2-5% нижче заявлених 50 відсотків.

Сметана

На предмет наявності рослинних жирів була перевірена сметана чотирьох торгових марок, що продається на прилавках українських супермаркетів:

1. Clever, 21% (Суми)

2. “Злагода”, 15% (Дніпропетровськ)

3. “Кремез”, 21% (Кременчук)

4. “Моя славити” (Білорусь)

Виявилося, що 10 відсотків рослинного жиру містить сметана Clever. Крім того, у складі продукції Clever і “Злагода” експертами був виявлений крохмаль, який у сметані не допускається.

Масло

Експерти перевірили п’ять зразків солодковершкового селянського масла 73-відсоткової жирності від вітчизняних виробників:

1. “Хуторок” ТМ “Рудь” (Житомир)

2. ТМ “Віта” (Біла Церква)

3. ТМ “На здоров’я” (Вінницька обл.)

4. ТМ “Волошкове поле” (Черкаси)

5. “Фаворит” (с. Галіївка Житомирської обл.)

Рослинні жири (25 відсотків) були виявлені тільки в останньому зразку – маслі “Фаворит”. Перші чотири містять виключно молочні жири і навіть більше того: жирність масла “Хуторок”, “Віта” і “На здоров’я” виявилася більше заявлених 73 відсотків.

Сир

У ході експертизи молочних продуктів фахівці “Укрметртестстандарту” перевірили кисломолочний сир:

1. “Галактон”, 9% (Київ)

2. “Молочне мереживо”, 9% (Білорусь)

3. “Віта”, 10% (Біла Церква)

Виявилося, що жоден із зразків не містить рослинних жирів. Правда, 10-процентний сир від “Віта” насправді виявився 9-процентним, а 9-відсотковий продукт “Молочне мереживо” – і зовсім 4-відсотковим!

А В ЦЕЙ ЧАС

Росіяни знову знайшли рослинні жири

Російська санітарна служба дійшла висновку про те, що українські виробники сиру порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції.

У понеділок ввечері сайт Росспоживнагляду повідомив, що відомство провело вибіркове дослідження зразків сирів, що знаходяться на російському ринку. В результаті було встановлено, що всі 14 зразків сирів мають у складі рослинні жири, інформація про наявність яких не позначена на етикетці. Це вводить споживача в оману і є порушенням законодавства.

Нагадаємо, що днями політтехнолог Тарас Березовець заявив: звинувачення в низькій якості українського сиру не мають під собою підстав. За словами експерта, сир став заручником російського газу, і звинувачення будуть звучати до тих пір, поки не буде вирішено питання з української ГТС.

У ТЕМУ

Ще раз про пальмову олію

Кілька років тому до лав продуктів, де офіційно дозволено використовувати рослинні жири, потрапили сири, точніше, сирні продукти. Виробникам дозволили випускати продукт, в якому можна заміщати молочний жир рослинним на 20-100%. Так що сьогодні на ринку є сир твердий і набагато дешевший сирний продукт, однак багато споживачів цього не знають. Між тим, щоб розпізнати “рослинний” сир, достатньо вивчити його верхню частину, від якої відрізається шматок, – на її етикетці буде точно вказано, сир це чи сирний продукт.

Чому його люблять виробники

Пальмова олія піддається гідрогенізації, в процесі якої воно переходить з рідкого стану в твердий. Отриману масу можна додавати в що завгодно – це дешево (наприклад, порівняно з молочним жиром) і зручно. По-перше, пальмова олія має тривалі терміни зберігання, що дозволяє збільшувати термін придатності всього продукту в цілому. А по-друге, пальмова олія має високу температуру плавлення, завдяки чому не втрачає властивостей і стійко тримає форму навіть у літню спеку.

Чим шкідлива

1. Пальмова олія не входила в раціон наших предків, а з’явилося відносно недавно. Наш організм не звик до цього продукту.

2. У процесі гідрогенізації пальмового масла утворюються трансізомери ненасичених жирних кислот, які чужі організму людини.

3. Оскільки температура плавлення “пальми” висока, воно гірше засвоюється і призводить до посилених навантажень на організм.

4. Пальмова олія є канцерогеном, і цілий ряд країн обмежують продаж продуктів з його вмістом, в обов’язковому порядку позначаючи “пальму” на етикетці.

З чим його їдять

Пальмову олія можна зустріти в кондитерських виробах, чіпсах, сухариках, морозиві, шоколаді, маргарині, готовому тесті і навіть у продуктах, де його не може бути в принципі, – в згущеному молоці, сирі і вершковому маслі.

Скільки-скільки?

У січні-листопаді 2011 року Україна купила більше 178 тис. тонн пальмової олії за середньою ціною $ 1,25 / кг.

Читайте також на cайті:



Залишити коментар

При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами