ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Ковбаси з м’яса не буде: депутати «поховали» закон

ковбаса

Анатолій Подрушняк, заступник директора Інституту екогігіени і токсикології ім. Л.І. Медведя, розповів про перевірки вітчизняних м’ясопереробних підприємств і про якість виробленої ними продукції.

Як розповідає Анатолій Подрушняк, в ході перевірок м’ясопереробних підприємств в першу чергу контролюються такі показники, як мікробіологія (наявність заборонених мікроорганізмів), якість сировини, відповідність готової продукції затвердженої рецептури. Не менш важливо проаналізувати відповідність встановленим нормам виробничих процесів.

Експерт відзначає, що найбільш часто порушення на м’ясопереробних підприємствах стосуються мікробіологічних показників, наприклад, наявності кишкової палички. Відбувається це через невідповідність санітарного стану підприємства.

Окреме питання – склад ковбас і м’ясних продуктів. “Якщо рослинне масло прописано в рецептурі і ця інформація присутня на етикетці, то звинувачувати виробника немає в чому. Він доніс інформацію про склад до споживача, – каже Анатолій Подрушняк. – Інша справа, коли на етикетці немає ні слова про вміст рослинних жирів, а перевірка виявила, що замість більш дорогих тваринних жирів виробник додає дешеве пальмове масло”.

“Потрібно врахувати, що і рослинні масла бувають різними. Одна справа кукурудзяне масло, а інша справа – пальмове, яке є нетиповим для вживання українцями в їжу”, – відзначає експерт.

Регулювати вміст м’яса, тварин і рослинних жирів у ковбасних виробах в тому числі був покликаний закон “Про м’ясо і м’ясопродукти”, який, за словами Анатолія Подрушняка, “поховали”.

Закон прописував гранично допустимі норми вмісту в ковбасі та сосисках різних компонентів – м’яса механічного обвалювання, білкових стабілізаторів, продуктів із сої і т.д.

“Цей законопроект неодноразово переписували, прописували різні трактування понять “м’ясний продукт” і “м’ясовмісний продукт”, – каже Анатолій Подрушняк.

“Проти ухвалення цього законопроекту виступало дуже сильне лобі, у тому числі і з боку виробників м’ясної продукції. Очевидно, що для виробника, який зацікавлений у здешевленні своєї продукції, прийняття цього закону було невигідним”, – резюмує експерт.

Разом з тим, Прем’єр-міністр Микола Азаров сумнівається в якості вітчизняної м’ясної продукції.

“На превеликий жаль, я взагалі відмовився від ковбаси, від сосисок і перейшов тільки на натуральні продукти”, – сказав Азаров.

Він зазначив, що до такого рішення його спонукали проведені перевірки якості продуктів харчування.

Прем’єр розповів, що купує продукти харчування на ринках і в магазинах, до деякого часу він сподівався, що вони є якісними, проте проведені аналізи показують, що більшість продуктів не відповідають стандартам.

Він підкреслив, що Кабінет Міністрів буде боротися за підвищення якості продуктів харчування.

Як повідомлялося раніше, наприкінці листопада Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі спільно з Національною академією наук розробити комплексну програму управління якістю харчової продукції.

Він також пообіцяв, що публічно назве тих виробників, які виготовляють продукти харчування, що не відповідають стандартам, у разі якщо вони не будуть реагувати на зауваження.

Зазначимо, Держспоживстандарт виявив ГМО в 6% продуктів харчування. Найбільше ГМО виявили у хлібобулочних, м’ясних і ковбасних виробах комітет з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) виявив вміст генетично модифікованих організмів в 5,9% харчової продукції, перевіреної на їх наявність.

Згідно з повідомленням Держспоживстандарту, з початку 2010 року в лабораторіях молекулярно-генетичних досліджень випробувальних центрів Держспоживстандарту було проведено 11,720 тис. випробувань проб продовольчої сировини та харчових продуктів на вміст ГМО, при цьому в 702 випадках (5,9%) вони були виявлені.

Зокрема, генетично модифіковані організми були виявлені в хлібобулочних, кондитерських виробах, а також цукристих, м’ясних і ковбасних виробах, м’ясних напівфабрикатах, молочній продукції.

З початку 2010 року практично всі великі виробники продуктів харчування ставлять на свою продукцію позначку “Без ГМО”. Перевіряти якість продуктів і вміст в них ГМО повинен Держспоживстандарт. Однак у відомстві в березні 2010 року до перевірок ще навіть не приступали. Там аналізують тільки ті зразки, перевірка яких сплачена самими компаніями.

Вартість аналізу харчового продукту на вміст ГМО становить близько 800 грн. Щоб зробити вибіркову перевірку всього продовольчого асортименту (а це кілька мільйонів артикулів) і встановити, чи відповідає маркування на товарі рівню вмісту в ньому трансгенів, державі потрібно передбачити в бюджеті додатково кілька сотень мільйонів гривень.



При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами