ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Які будуть ціни на молоко в новому році?

Закупівельні ціни на молоко та молочну продукцію досягли річного максимуму через неймовірно низьку рентабельність виробництва. Фермери продовжують планомірно вирізати корів в дрібних господарствах. У результаті дешевшати «молоко» не буде, але й дорожчати теж.

Ціни на молоко: літрова логіка

За рік роздрібні ціни на молоко і молочну продукцію зросли на українських прилавках в середньому на 20-25%. Якщо в січні літр пастеризованого молока коштував близько 6 грн, то сьогодні – 7,5 грн. Натуральний твердий сир подорожчав з 50 до 62 грн за кілограм, а сметана – з 13,5 до 16,5 грн за півлітровий пакет. Приблизно таку ж динаміку можна відзначити для всіх продуктів молочного ряду – від кефіру до бринзи. Єдине, що практично не змінилося, – це цінники на делікатесні імпортні сири.

Головна причина подорожчання національного молочного продукту – постійне скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Якщо в 2003 році в структурі виробництва м’яса яловичина займала 51%, то з початку цього року корівки в м’ясному раціоні українців припадає лише 7%. «Цього року споживання яловичини в країні не перевищить 9 кг на душу населення, – коментує заступник генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський. – А нормальним показником для здорової працюючої людини вважається 14-15 кг на рік. І справа не в тому, що українці розлюбили яловичину. Просто в господарствах залишається все менше корів».

Як наслідок, в Україні катастрофічно знизився обсяг виробництва вихідної сировини для всіх молочних продуктів. За оцінками експертів Міністерства аграрної політики і продовольства, цього року ми виробили молока на 3% менше, ніж рік тому. Проте куди більш показовою виглядає довгострокова ретроспектива: з 2003 року валовий надій по всіх категоріях господарств знизився майже в 1,5 рази. Згідно з науковими методиками, на одну людину має припадати 380 л молока на рік, а в Україні здійснюється лише 211 л. Тому знижуються і обсяги виробництва молокопродуктів. І відповідно – зростають ціни на молоко.

Сметана доведе до банкрутства

Сьогодні переробники скуповують сире молоко у населення по 2,8-3 тис. грн за тонну. За словами Ярославського, це межа для України: «Така вартість порівнянна з європейськими цінами. А за деякими показниками наше молоко виходить навіть дорожче. Взяти, приміром, західний рівень санітарних вимог у процесі приймання сировини і наші базові показники. Якщо привести ці норми до спільного знаменника, українське молоко в деяких випадках вийде дорожче європейського».

Адже дороге молоко практично не приносить прибутку і самим виробникам. Селяни скаржаться на низьку рентабельність продукту через корми, які постійно дорожчають і відсутності державної підтримки молочного сектора. «На початку року уряд змінив схему нарахування дотацій фермерам за літр надоєного молока, – пояснює аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. – Зараз переробники перераховують ПДВ вже не безпосередньо виробникам продукції, як раніше, а до спеціального фонду держбюджету, звідки ці кошти повинні розподілятися між власниками корів. Так ось, за словами селян, за рік ще ніхто не отримав від держави ні копійки. Це стало ще однією причиною підвищення цін на молочну продукцію».

Які фактори гальмують процес дотування, невідомо. Чи то схема ще не відпрацьована, то вона не підходить для України. До речі, депутати вже запропонували з 2012 року повернути старий механізм дотування виробників молока. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді тиждень тому. Теоретично після його прийняття могла б знизитися ціна на молочну продукцію на 10%, вважають експерти. Однак відновлення стада дійних корів – справа не одного дня. А останній рік через зміну механізму розподілу дотацій більшість корів пустили під ніж.

Ринок під заморозку

За прогнозами аналітиків Мінагрополітики, ціни на молоко і молочну продукцію в найближчі кілька місяців будуть стабільно триматися на нинішньому рівні. Передумов до здешевлення немає, а дорожчати просто нікуди. «Виробників стримує низька купівельна спроможність населення, – погоджується незалежний експерт. – Всі розуміють, що наша молокопереробна промисловість не «проковтне» більш високі ціни. Та й пересічні українці не в змозі витрачати на «молоко» більше, ніж зараз. Якщо підняти вартість ще хоча б на 15-20%, продукт, який має короткий термін зберіганя, буде псуватися прямо на прилавках».

Правда, на думку генерального директора Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Володимира Лапи, нинішньою зимою ціни на молоко будуть навіть вищі, ніж в аналогічний період минулого року (нагадаємо, в 2010 році молочна продукція зробила різкий ціновий кульбіт і подорожчала на 60% по відношенню до 2009 року). «Продукція може подорожчати тільки на ринках, – переконана Колесник. – Люди будуть приходити туди за натуральним продуктом з природним вмістом тваринного жиру. Продавці трохи піднімуть ціни на домашній сир, молоко і сметану. Однак навіть вони будуть готові торгуватися, якщо подорожчання відлякає покупців».

Великі виробники теж спробують утримати свою норму рентабельності, знижуючи якість продукції. Як наслідок – на полицях супермаркетів стане більше так званих субпродуктів. Це теж молочна продукція, але з комбінованим вмістом тваринного і рослинного жирів. «Невідповідність попиту і рівня ціни на молоко призведе до того, що підприємства будуть змушені виробляти продукцію з меншим вмістом молока, – прогнозує Ярославський. – Поряд з дорогим сиром буде продаватися відносно дешевий сирний продукт, поряд зі сметаною – сметанний, а масло будуть ще активніше замінювати різними спредами. У виробників немає іншого виходу, як знижувати собівартість товару, замінюючи дорогі молочні жири дешевшими рослинними».



При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами