ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon ВИРОБНИЦТВО МОЛОКА: ви впевнені в тому, що ви п’єте?

Було б наївним вважати, що виробництво молока «здійснюють» корови, а людина тільки збирає його і доставляє його потенційним споживачам.

Звичайно, так було до того часу, поки людині не прийшла в голову надцінна ідея по збільшенню прибутку від торгівлі молочними продуктами в результаті розчленування їх на інгредієнти, фракції і т.д.

У момент радісного потирання долонь в передчутті «золотого дощу» ця людина навряд чи замислювався над, так званими, «віддаленими наслідками» такого роду актів вандалізму.

Власне, для сучасного городянина і до цього дня є два нерівноцінних способи отримати молочні продукти до столу – з нечисленних фермерських господарств дійсно натуральний продукт або купити в роздрібній мережі те, що побувало в лапах інтенсивної переробки (назвати ЦЕ молоком честь мундира не дозволяє).

І як і раніше для сучасного виробника молока є два цілком законних (з точки зору нашої недосконалої правової системи) способу доставити городянину цей чарівний продукт:

1. У вигляді цілісного молока і продуктів, приготованих з такого молока. (Відразу давайте визначимося у термінології. У нашому випадку «незбиране молоко» – це молоко, складові частини якого не піддавалися змінам).

2. У вигляді продукції, яка отримана з молока, попередньо переробленого – знежиреного, гомогенізованого (для додання молоку однорідності залишок жирів піддається посиленому дробленню), нормалізованого («докидаються» відсутні інгредієнти. Причому далеко не завжди «дефекти» заповнюються компонентами молочного походження. Іноді білок молока пропонується заповнювати колагеновими добавками. Так, колаген – це теж білок, але він формує нашу сполучну тканину і ніякого відношення до білків молока не має! колагеном також успішно стабілізується кисломолочна продукція – ви думаєте, що їсте йогурт? А ні! Це більше схоже на холодець!).

Попутно можна ще й стерилізувати молоко – це щоб зовсім нічого живого не залишилося.

Навіть якщо виробник на упаковці напише, що продукт виготовлений із цільного молока, це не буде в достатній мірі правдою, тому що цільним (тобто незруйнованим, це молоко було до воріт переробного підприємства).

Повернемося до наших варіантів споживання молочних продуктів. Їх насправді може бути три, тому що ви можете отримувати свіже, сире молоко від домашньої корови і успішно зміцнювати своє здоров’я саме таким продуктом. Але для пересічного жителя великого міста цих варіантів всього два.

Або ви витрачаєтеся на продукцію з натуральними властивостями. І тоді ви маєте дійсно позитивний ефект для вашого здоров’я.

Або ви вирішите заощадити. Ні-ні! Наш МОЗ поки ні про що не попереджає! Він не вважає за потрібне фінансування таких важливих програм як дослідження шкідливих наслідків систематичного вживання гомогенізованого молока. Як це зроблено було в західних країнах ще в минулому столітті.

Вчені країн того самого «ситого» капіталізму, до якого ми всі так пристрасно прагнемо, досить переконливо аргументували згубність для здоров’я людей вживання молочних продуктів інтенсивної переробки. Особливо це стосується дітей, які найбільше споживають молока.

І державні інституції, нехай побічно, але все ж визнали ці аргументи достовірними, оскільки призначили фермерським господарствам, які здійснюють виробництво молока органічним способом, дотації.

Україна і тут пасе задніх. Український виробник органічного, натурального молока чи не єдиний в Європі, що не має дотацій від держави. При цьому не слід забувати, що технологічний процес, в силу того, що використовуються виключно природні технології, в чотири рази довше в часі. І це часткова відповідь на питання, чому СПРАВЖНІЙ продукт такий недешевий.

Крім того, принцип органічного виробництва молока вимагає особливої сумлінності виробника ще на стадії добору стада, умов його утримання і випасання. Тут неможливий подвірний збір молока, оскільки виключити «творчий» підхід населення до проблеми збереження молока неможливо. Адже не секрет, що в хід йдуть самі небезпечні засоби – від соди до пральних порошків і антибіотиків, особливо в жарку пору року.

Неможливий подвірний збір молока ще й через відсутність якості кормів у селянських господарствах. Це означає, що корова, що пасеться на узбіччях доріг і ретельно збирає всі важкі метали і канцерогенні (які викликають рак) речовини, стало нормою.

Тому виробники органічної продукції повинні мати власні угіддя, куди не вносяться сторонні хімічні засоби. В іншому випадку пропадає сам сенс виробництва здорової молочної продукції.

Всі перераховані вище проблеми, на жаль, лягають на плечі пересічного споживача. У якого є «багатий» споживчий вибір – пряма користь для здоров’я або така ж пряма шкода.

Те молоко і молочні продукти, які піддаються інтенсивній переробці, потребує поліпшення смакових якостей та консистенції. Інакше розшарування фракцій молока (а жир, як відомо, легший за воду) і поява незначних крапельок жиру, сиротливо плаваючих по синюшній рідині, неминуче зіпсує зовнішній вигляд продукту. Та й смак у такого продукту залишає бажати кращого. Ви скажете – про смаки не сперечаються? Ще й як сперечаються!

А що стосується «покращувачів» товарного вигляду, то серед них є далеко не байдужі для організму добавки. Наприклад, Е466. Ця добавка успішно застосовується в нехарчовій промисловості як закріплювача і пластифікатора. Споживаючи її всередину, ми ризикуємо заробити як мінімум, розлад шлунка. Але ж ця добавка застосовується для стабілізації йогуртів! Навіть у сусідній Росії Е466 віднесена до категорії небезпечних.

З барвників успішно застосовуються Е102 і Е122, які за даними Міжнародної організації виробників продуктів та сільського господарства (РАВ) при ООН віднесені до списку небезпечних. Деякі дослідження показують їх алергенність, здатність викликати захворювання шлунково-кишкового тракту і навіть канцерогенність.

Однак не все так сумно. Навіть на складному ринку виробництва молока України з’являються виробники, для яких всі вище перелічені неподобства сприймаються як особиста образа. Тому спробуйте знаходити на полицях супермаркетів саме ці продукти. Парадокс, але ваш сімейний бюджет не надто здригнеться: поживна цінність ЦЬОГО молочного продукту в декілька разів вища, ніж знівеченого переробкою.

Бережіть своє здоров’я!

 

Читайте також на cайті:



Залишити коментар

При використанні матеріалів сайту "Фінансові новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами