Європейський союз зняв всі субсидії на продукти харчування, які будуть експортуватися в Україну.
Такими заходами країни ЄС захищали внутрішній ринок від імпортної продукції, і щороку виділяли на ці цілі 43 мільярда доларів. 50% або половина вартості продуктів окупалася за рахунок субсидування. Тому продукти в країнах Європи вартують дешевше, ніж в Україні.
Через кризу вже в минулому році ЄС не субсидував пшеницю і оливкове масло, а з 2012 – в зоні ризику опиняться виробники свинини, яловичини, горіхів, рису, картопляного крохмалю і насіння.
Рішення ЄС призведе до зростання цін на продукти, що імпортуються з ЄС. За 8 місяців з країн ЄС було імпортовано продуктів на 20 мільйонів доларів.