ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Свій бізнес: виробництво бісеру

бісерБісер це маленькі декоративні елементи зі скла з отворами для нанизування їх на нитку або дріт. Як правило, він проводиться у вигляді круглих намистин, але також може бути граненим, подовженим (так званий стеклярус), фігурним і т. д. Діаметр бісеру також може варіюватися від менше міліметра до більше сантиметра. Іноді бісером називають пластикові дрібні намистинки, які при виготовленні наплавляються на нитку.

У наші дні виробництво бісеру являє собою повністю автоматизований процес, що обумовлює порівняно низьку ціну на цей вид декоративних намистин. Сучасний бісер проводиться на склозаводах з використанням спеціального обладнання. За допомогою цього обладнання з розплавленого скла витягуються найтонші порожнисті трубочки. Спочатку сировину, яка застосовується для виготовлення цих скляних трубочок, поміщається в спеціальному утримувачі – склянці в плавильну піч. В основі використовуваної сировини – скло, в яке додаються барвники та інші добавки, залежно від того, бісер з яким ефектом планується отримати в результаті. Бісер, який виробляється зі скла без додавання барвників, має білий колір. Під впливом високої температури (1550 ° С) маса розплавляється, а потім стікає через дрібні отвори певної форми в нижній частині стакана. Залежно від форми отворів отримують намистинки круглі або гранені. У центр отвору надходить стиснене повітря, завдяки якому під високим тиском формується порожнина всередині трубочки. Піч, де здійснюється виготовлення бісеру, встановлюється вище таким чином, щоб скляна нитка, що виходить з неї, повільно опускалася вниз, одночасно з цим охолоджуючись. Після охолодження нитку розташовують в горизонтальному положенні і натягують за допомогою спеціального механізму. Чим сильніше натяг нитки, тим менше буде діаметр трубочки і, отже, готового бісеру. І навпаки. На всіх основних етапах виробництва бісеру напівфабрикат і готовий продукт проходить перевірку і сортування.

Браковані трубочки невідповідного діаметра видаляються із загальної партії і направляються на вторинну переробку в плавильну піч. Трубочки, діаметр яких відповідає стандарту, розбиваються за допомогою спеціальної машини на рівномірні сегменти. Якість готової бісеринки безпосередньо залежить від принципу роботи і точності обладнання. Наприклад, найбільшої точності можна досягти при використанні лазера. Заготовки-нарізки зі скляної трубочки зсипаються в чавунний барабан, куди потім додається порошкоподібна суміш з товченого вугілля з вапном або вогнетривкою глиною. Постійно обертовий барабан знову нагрівається, але при більш низькій температурі. В цьому випадку шматочки скла вже не розплавляються повністю, а лише набувають округлу форму і гладку поверхню, звичні для готового бісеру. Правда, бісер, який витягується з барабана, є матовим. На наступному етапі його промивають у воді, ретельно висушують і полірують. При виробництві якісного блискучого бісеру його ще раз нагрівають, але вже при дуже низькій температурі – поверхня бісеринок трохи оплавляється і набуває характерний блиск. Так отримують матовий і глянсовий прозорий і кольоровий бісер. При виготовленні бісеру зі спеціальним покриттям, на останньому етапі проводиться ще одна операція з нанесення самого покриття. Так як ця процедура може бути досить складною і трудомісткою, то вартість бісеру з особливими покриттями збільшується в рази.

Головними сучасними центрами виробництва скла та виробництва бісеру, як і багато десятків і навіть сотень років тому, залишаються наступні регіони: Чехія (наприклад, Яблунець), Венеція, Німеччина (Кауфбейрен). Крім того, велика частина бісеру надходить на український ринок переважно з Китаю та інших країн Азії. Вище ми привели загальну схему промислового виробництва бісеру, але в залежності від регіону використовувана технологія може кардинально відрізнятися. Наприклад, знаменитий чеський бізнес містить у своєму складі спеціальні добавки (глини або шпату) в певних пропорціях, тому за своїми характеристиками скляні намистини стають більше схожими на порцелянові намистинки. Виробляються вони шляхом пресування з подальшим випалюванням у печі. Самі по собі такі намистинки не мають характерної напівпрозорої структури, однак відрізняються сильним блиском, несхожим на блиск скляного бісеру. Крім того, на пресованому бісері є невелика, ледь помітна поперечна смужка.

Бісер, який виробляється в Венеції, виготовляється в області Мурано. Для його виробництва використовується два види заготовок – скляні трубки і стрижні, які обробляються на спеціальному верстаті.

Устаткування для виробництва бісеру можна придбати в Китаї. Основна технологічна проблема, з якою стикаються виробники бісеру, пов’язана з калібруванням готових бісеринок, а також з виявленням і відсіювання браку. Таке виробництво дуже дороге, причому не тільки за рахунок цін на обладнання та оренди приміщення. Перш за все, чимало коштів і часу піде на пошук фахівців з виготовлення бісеру (технологів).  Венеціанські і чеські майстри відточували технологію виробництва бісеру протягом декількох століть, передаючи секрети його виготовлення з покоління в покоління. Очевидно, що для того щоб налагодити виробництво продукції не гарної якості, буде потрібно великий капітал (якщо підприємцю пощастить і він знайде фахівця, готового поділитися своїми напрацюваннями).

Інша велика проблема пов’язана з організацією збуту готового бісеру. Ця продукція користується в даний час великим попитом. Хоча бісер вже давно не використовується для прикраси звичайного одягу, тим не менш, він застосовується в багатьох видах рукоділля (вишивка бісером, бісероплетіння тощо.). Відповідно і конкуренція на ринку бісеру висока.

 

Читайте також на cайті:



Залишити коментар

При використанні матеріалів сайту "Економічні новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами
Яндекс.Метрика