ФІНАНСОВІ НОВИНИ УКРАЇНИ

postheadericon Огляд світового ринку рослинної олії

рослинна оліяПротягом останніх 10 років спостерігається впевнене зростання виробництва рослинної олії в світі. Значення середньорічних приростів коливаються від 0,8 до 8,6%, а середній показник приросту обсягів виробництва з 2000 року становить 4,8%. У 2012 році обсяг світового виробництва рослинної олії досяг практично 160 млн тонн, тоді як у 2001 році значення аналогічного показника впритул наближалося до позначки в 90 млн тонн.

Найбільш популярними видами рослинної олії в світі є пальмова та соєва олії – на їх частку припадає відповідно 34 і 27,7% світового виробництва в натуральному вираженні.

Ріпакова олія, яка поки не настільки популярна в Україні, впевнено займає в світі третє місце з часткою в 15%. Соняшникова олія, яка є найпоширенішою в Україні і Росії, розташовується тільки на четвертому місці з часткою в 8,7%. У структурі світового виробництва на кукурузное масло припадає менше 5%.

Серед усієї виробленої у світі рослинної олії сьогодні експортується більше 40%. Високе значення даного показника є наслідком того, що в країнах-виробниках існують різні погодно-кліматичні умови для обробітку олійних культур. Тобто, в країнах зі сприятливим кліматом, наприклад, в Індонезії, Малайзії та Аргентині, обсяг виробництва рослинної олії значно вище рівня його споживання, тому більша частина виробленої олії відправляється на експорт.

Навпаки, в країнах з холоднішим кліматом, наприклад, в Канаді або в країнах Північної Європи, обробіток олійних культур утруднений, тому істотну частку в споживанні рослинної олії займає імпорт.

Аналізуючи структуру світових експортних поставок за видами рослинної олії, необхідно відзначити, що левова частка – 63,3% – припадає на пальмову олію. На другому місці з суттєвим відривом розташовується соєва олія з часткою в 13,9%. Соняшникова олія, основними експортерами якого є Україна та Росія, розташовується на третьому місці з часткою в 8,6%.

З іншого боку, найбільшими споживачами рослинної олії в світі є ті країни, в яких власні виробництва не в змозі повністю задовольнити попит на рослинну олію з боку населення і промисловості. У першу чергу, до таких країн належать Індія і Китай з сукупним населенням більше, ніж у 2,5 млрд осіб (відповідно, 1,21 і 1,34 млрд чоловік). На Індію припадає 16,3% всіх світових імпортних поставок рослинної олії, а на Китай – 15%.

За даними країнами з дуже невеликим відривом слідує Євросоюз з часткою 14,3%, де споживання олії в розрахунку на душу населення значно вище, ніж у Китаї чи Індії. Також значне місце у світовому імпорті рослинної олії займають такі країни, як США, Малайзія, Пакистан і Єгипет – їх частки становлять відповідно 6,7, 4,5, 3,6 і 3,5%. У структурі світового імпорту рослинної олії Росія займає лише 1,2%.

На сьогоднішній день у світі чітко проглядаються структурні зрушення в споживанні рослинної олії. Так, у 2000 році практично 90% виробленого рослинної олії йшло на кінцеве споживання в їжу і тільки 10% використовувалось в промисловому споживанні – при виробництві палива, мастильних матеріалів, масляних фарб, у миловарінні та інших галузях.

Вже в 2006 році частка рослинної олії, яка використовувалась в промисловому споживанні, склала майже 20%, а до 2012 року вона досягла 23,4%. Причому самими поширеним в промисловій індустрії видами рослинної олії на сьогоднішній день є соєва, рапсова і пальмова олії.

Що стосується зміни структури споживання рослинної олії в їжу, то можна відзначити, що за останнє десятиліття збільшилася частка споживання пальмової олії, а частка соєвої олії, в свою чергу, зменшилася.

Частка таких видів рослинної олії, як соняшникова, арахісова, з бавовнику, кокосова і оливкова, у структурі харчового споживання була досить стабільною протягом минулого десятиліття.

Повертаючись до структури промислового споживання рослинної олії, відзначимо, що в 2000 році найбільш поширеною «промисловою» рослинною олією була пальмова та пальмоядрова олії, частка яких досягала 60%.

Також були популярні соєва, рапсова і соняшникова олії. Однак пальмові олії стали поступово втрачати свої позиції – падіння обсягу промислового споживання в абсолютних значеннях не спостерігається, однак і зростання теж. Таким чином, картина світової структури промислового споживання рослинної олії стала зміщуватися в бік збільшення використання соєвої і рапсової олії.

У 2012 році структура промислового споживання за основними видами рослинної олії виглядає наступним чином: пальмова олія займає 38,3%, на соєву олію доводиться 23,1%, а на рапсову і пальмоядрову олії – відповідно 19,8 і 11,7%.

Світовий обсяг виробництва і споживання основних видів рослинної олії (пальмова, соєва, рапсова і соняшникова олії) впевнено зростає із середньорічними темпами 4,8% на рік.

Структура харчового споживання основних видів рослинної олії в світі в цілому змінюється дуже повільно. За останні 10 років дещо збільшилася частка споживання пальмової олії, а частка соєвої олії, в свою чергу, дещо скоротилася. У лідерах на світовому ринку харчового споживання знаходяться чотири види рослинної олії – пальмова, соєва, рапсова і соняшникова – причому частки двох останніх у структурі світового споживання протягом останніх років стабільні.

У структурі світового споживання рослинної олії намітився новий тренд на зростання частки промислового споживання. Причому найвищий ріст в даному сегменті показує рапсова олія, яка використовується для виробництва біодизеля в країнах Євросоюзу, і соєва олія, яка використовується для виробництва біопалива в США.

Читайте також на cайті:



Залишити коментар

При використанні матеріалів сайту "Економічні новини" обовязковим є гіперпосилання на MONEY-NEWS.TE.UA, відкрите для індексації пошуковими системами
Яндекс.Метрика